Susan Philipsz

22 feb7 maj 2017

Under två decennier har Susan Philipsz utforskat ljudets skulpturala och själsliga dimensioner. Genom att använda inspelningar av instrument och sin egen röst skapar hon omslutande ljudarkitekturer som på olika sätt framkallar en akut uppmärksamhet inför den omgivande miljön. Hennes ljudinstallationer letar sig ofta ut från konstinstitutionen och tar plats i det offentliga rummet. Järnvägsstationer, kyrkogårdar, broar och vattendrag har varit återkommande platser. För Bonniers Konsthall kommer Susan Philipsz att göra ett nytt platsspecifikt verk, där hon valt rymdoperan Aniara som sitt råmaterial. Installationen blir den första där Susan Philipsz även använder sig av filmmediet.

Harry Martinssons epos Aniara från 1956 fortsätter att vara lika aktuellt idag som när det skrevs. Handlingen utspelar sig på den enorma rymdfarkosten Aniara, som ska transportera 8000 människor från jorden till Mars och Venus, eftersom jorden skadats av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Under färden förlorar Aniara sin kurs och fortsätter ut ur vårt solsystem och in i det okända. Vi får följa människorna som är fångna ombord på Aniara och hur de tvingas leva med insikten om att ingen räddning är möjlig.

Operans tonsättare Karl-Birger Blomdahl är den främste modernisten i svensk musikhistoria och 2016 firades hans 100-årsjubileum. I hans händer blev Aniara den första operan som fick inslag av elektronisk musik, tillsammans med jazz, cabaret, psalmsång och 12-tonsmusik. Librettot skrevs av författaren Erik Lindegren.

I samband med utställningen gör Bonniers Konsthall tillsammans med Art and Theory Publishing en publikation i form av en vinylbox med tillhörande text- och bildmaterial.

Susan Philipsz är född 1965 i Glasgow i Skottland och hon bor och verkar i Berlin. Hennes omfattande praktik inkluderar utställningar på bland annat Kunsthaus Bregenz, Tate Modern, Hamburger Bahnhof och MoMA New York. Utställningen på Bonniers Konsthall visas under perioden 22 februari – 7 maj 2017. Curator är Sara Arrhenius. Utställningsproducent Caroline Elgh Klingborg.