Sophie Calle

I över fyra decennier har Sophie Calle (f. 1953, Paris) uppmärksammats för sina fotografiska verk där hon undersöker grundläggande mänskliga erfarenheter som sårbarhet och utsatthet. I flera av hennes tidiga verk från 1980-talet är det staden Paris som utgör scenen för hennes konstnärliga iscensättningar av mellanmänskliga möten. Calle har utvecklat ett konstnärskap som balanserar dokumentärt foto och performance, vilket har gett henne en unik position som konstnär världen över.

Sophie Calle, The Bronx, 1980. Foto: Per Kristiansen
Sophie Calle, The Bronx, 1980. Foto: Per Kristiansen

I utställningen visas två verk av Sophie Calle – The Bronx och The Shadow. I The Shadow från 1981 får vi följa konstnären på avstånd när hon rör sig runt i Paris fotad i smyg av en detektiv. Detektiven anlitades av Sophie Calles mamma, som i sin tur blev ombedd av konstnären att iscensätta det hela. Detektiven trodde alltså att konstnären var ovetandes om hans närvaro, medan hon i själva verket hade total kontroll och navigerar genom staden för att få sin egen existens dokumenterad. Verket ger upphov till frågor om kontroll och vem som har makten över vem i ett offentligt rum.

I The Bronx från 1980 lät Sophie Calle åtta främlingar, som levde i stadsdel Bronx i New York, att ta henne med till var sin plats i grannskapet. Paris välputsade fasader byttes ut mot en nedgången, sliten och fattig miljö. Trots Bronx tillsynes ogästvänliga uppenbarelse laddar främlingarnas berättelser om platsen verket med hopp om en bättre framtid.