Insomnias öppningsnatt 24 september 18.39-06.40

Välkommen till öppningen av utställningen Insomnia, och en natt som utforskar gränserna mellan sömn och vakenhet. Från solnedgång till soluppgång fylls konsthallen av performance, workshops, ritualer, musik och DJs.

18.39 Let Your Fingers Do the Walking: Sunset – Julia Feyrer & Tamara Henderson, med Annahita Yazdi
18.39 Maya Lourenço, DJ
19.00 Insomnia, introduktion av konsthallschef och curator Sara Arrhenius
19.30-22.30 Drifting Away from Earth, A Dream Laboratory. Drömworkshop med Nahum Mantra (fullbokad, mejla [email protected] för reservlista)
21.40 Performance av Karl Holmqvist – GORILLAS GRRLZ
22.10 Liveframträdande – Your Planet is Next
23.00 You Sad Legend – Performance av Wu Tsang och boychild tillsammans med cellisten Patrick Belaga
23.30 Marlena Lampinen, DJ
00.00 Let Your Fingers Do the Walking: Midnight – Julia Feyrer & Tamara Henderson, med Annahita Yazdi
00.30 Goldberghallucinationer – Livemusik och performance med Ensemble Makadam
01.00 Vilka Är Alldeles Ingen 2 – Performance med Leif Elggren/Marja-leena Sillanpää
02.00-05.00 Drifting Away from Earth, A Dream Laboratory. Drömworkshop med Nahum Mantra (fullbokad, mejla [email protected] för reservlista)
03.00-05.00 Hour of the Wolf/Vargtimmen, Performance av Gideonsson/Londré – anmälan på plats från midnatt
05.20 Ljudverk av Anna Linder – Sleepwalktalk
Före 06.40: Let Your Fingers Do the Walking: Sunrise – Julia Feyrer & Tamara Henderson, med Annahita Yazdi
06.40 Dörrarna stängs

Gideonsson/Londrés performance görs i samarbete med Andquestionmark. Tack också till Atracta, Mexikanska Ambassaden och Miss Clara Hotel!

5.empac-MBM
”You Sad Legend” Performance by Wu Tsang & boychild (featuring Patrick Belaga), Experimental Media and Performing Arts Center (EMPAC), Troy NY, April 15, 2016. Photo by Jon Wang.

You Sad Legend – Performance av Wu Tsang och boychild, med Patrick Belaga

You Sad Legend är del av ett pågående performancesamarbete mellan Wu Tsang och boychild, med den experimentelle cellisten Patrick Belaga, som utforskar olika metoder för historieberättande i en improvisatorisk struktur av röst, rörelse och musik. Perfomancen tar sin inspiration från Tsangs senaste filmprojekt Duilian, som undersöker det intima förhållandet mellan den revolutionära poeten Qiu Jin och kalligrafen Wu Zhiying (ca 1907).

WU TSANG är bildkonstnär, artist och filmskapare. Hennes projekt har visats på flera museer och festivaler internationellt, inklusive Museum of Modern Art (NY), Whitney Museum (NY), Tate Modern (London), Stedelijk Museum (Amsterdam) och MCA (Chicago). Hennes fullängdsdokumentär WILDNESS (2012) vann Grand Jury-priset på OUTFEST, och hennes senaste kortfilm YOU’RE DEAD TO ME (2014) hade premiär på PBS och vann en 2014 Imagen Award.

boychild är en Los Angeles-baserad performancekonstnär. Hennes performance har visats på MoMA PS1 (NY), SFMOMA (San Francisco), MCA (Chicago), Kulturhuset (Stockholm), MOCA (Los Angeles), MOMA (Warszawa), och Stedelijk Museum (Amsterdam). Hon har nyligen samarbetat med Korakrit Arunanondchai, Wu Tsang och streetwearmärket Hood By Air.

Patrick Belaga är en klassiskt skolad experimentell cellist. Han har nyligen framträtt bland annat på Donaufestival 2015 (Krems, Österrike), Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Migros Museum für Gegenwartskunst (Zürich), och Julia Stoschek Collection / Kunsthalle Düsseldorf. Hans senaste inspelningar inkluderar soundtracket till Gus Van Sants nya långfilm I AM MICHAEL.

L001

Vargtimmen – Performance av Gideonsson/Londré

03.30 När du kollar på händerna är det som att de är större, men någon har dragit av fingrarna på mitten, Där är mitten på handen, där börjar köttslamsorna. Fötterna knubbiga, likuppsvällda. Tårna börjar växa ihop. En cylindrisk kloss är intryckt på fotens undersida. På grund av såret så kliar det. Det läks. På huvudet har du en för liten yllemössa som kliar. På ett legohuvud. Man kan lyfta skallen, ta av huvudet.

Performancet startar kl. 03:00 natten till söndagen den 25e september och fortsätter fram till kl. 05:00. Under denna tid har du möjlighet att delta i experiment sprungna ur sensationer som ofta upplevs under de tidiga morgontimmarna, när vår puls och våra kroppsfunktioner är nedsatta. Dessa upplevelser har gett upphov till den mytologiska varelsen ”Nattmaran”, ett troll som besöker de sovande, sitter på deras bröstkorg och orsakar mardrömmar och andningsproblem. Enligt myten är vargtimman även den tid på dygnet då flest människor dör, och då flest barn föds.

I flera år har Gideonsson/Londré undersökt hur vår förhistoriska inre klocka fungerar under de tidiga morgontimmarna. I experimenten som de utför på varandra undersöker de olika fysiska sensationer och hur det översätts genom kommunikation: Kan dessa upplevelser delas och överföras till språk som går bortom individen?

Den ena konstnären vaknar klockan tre på morgonen och stiger in i ett rum, i kompakt mörker, där hen berättar om sina kroppsliga sensationer för personen utanför: armar som kliar och förstorade ullfötter, ögonbryn som växer ut ur huvudet och magen samlad i en elefantsnabel som går mot marken. Gideonsson/Londré dokumenterar sina nattliga aktiviteter i skrift och teckningar som den som leder experimentet producerar utifrån testpersonens beskrivning. Många av dessa visar stora tunga fötter och oproportionerliga händer, ett resultat av hur hjärnan missbedömer den högre koncentrationen av nerver i extremiteterna i förhållande till andra kroppsdelar.

Performancet är uppdelat i fyra tidszoner som tillägnas sömnens olika faser. Deltagare får uppleva olika sensationer i ett slumrande tillstånd av ihållande aktivitet, medan aktörerna bearbetar och tar hand om dem. Rytmen i varje zon definieras av deltagarens puls, som kontrolleras regelbundet och överförs till stampandet av fötter. Därigenom förstärks, omvandlas och återskapas individens upplevelse. Deltagare är välkomna in när som helst mellan 03:00 och 05:00. Lediga pass är dock beroende av antalet deltagare och du kan behöva vänta.

Vargtimman skapades initialt av Gideonsson/Londré för Andquestionmark, Stockholm, curatorer var Stefanie Hessler och Carsten Höljer. Text av Stefanie Hessler, i översättning av Emma Hammarén.

Nahum

Drifting Away from Earth, a Dream Laboratory – Nahum Mantra

Drömworkshop med hypnos

År 1608 skrev Johannes Kepler romanen ”The Dream” (Somnium). Boken beskriver en imaginär månresa och anses vara den första skildringen av månens astronomi. På Keplers tid fanns inga raketer eller andra medel att ta sig till rymden, men det fanns drömmar, spekulationer och magiskt tänkande.

Drifting Away from Earth, A Dream Laboratory är en workshop som leds av konstnären Nahum Mantra, där deltagarna får lära sig att skapa drömmar som kan föra dem till yttre rymden. Först ges en historisk introduktion till drömmar om tidsresor, sedan får deltagarna lära sig att utveckla egna drömmar om att åka till rymden och slutligen blir de frivilligt hypnotiserade. Instruktören väver då samman ett urval av deltagarnas drömmar till en intergalaktisk dröm.

Konstnären Nahum Mantra är baserad i London och Mexiko City och använder hypnosen som ett verktyg för att undersöka och utforska det undermedvetna.

Verket görs i underhållningssyfte. För att delta i workshopen krävs att du är över 18 år och inte är under påverkan av alkohol. Samtliga deltagare har rätt att när som helst avbryta sin medverkan. Anmälan krävs. OBS, workshopen är fullbokad, skriv till pr[email protected] för att sätta upp dig på väntelista.

ensemble_makadam_color

Goldberghallucinationer – Performance och liveframträdande av Ensemble Makadam

Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck. Under öppningsnatten framför de verket Goldberghallucinationer.

Anna_web_Iaspis

Sleepwalktalk – ljudverk för radio av Anna Linder

Två timmars samtal med fyra sömngångare är grunden till detta radioprogram. Sleepwalktalk är ett ljudcollage av röster och inspelat sömnprat. Ett ljudverk om hur det är att vara sömngångare. Om hur det är att leva med andra människor när sömnen inte går att kontrollera. Det är både vansinnigt roligt men också skrämmande. (På svenska.)

Intervjuer: Anna Linder
Producent: Marie Wennersten, SRc
Redigerat av: Magnus Berg
Medverkar med ljud: Leif Elggren, Paul Dickinson och Thom K. Bailey

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland och verksam som konstnär, forskare, curator och producent, framförallt inom området rörlig bild. För närvarande är hon konstnärlig forskare i ämnet Queera rörliga bilder vid Akademin Valand. Hon är en av medlemmarna i den vilande konstnärsgruppen High Heel Sisters och Fylkingen och var med och initierade Föreningen JA!.

Foto: Linda Arnell. Från utställningen Parasomnia på Konstakuten2003.

GORILLAS GRRLZ – Performance av Karl Holmqvist

Poeten och konstnären Karl Holmqvist använder läsningar, installationer och skulptur för att närma sig språkets grundläggande egenskaper. Han blandar och omkodar vardagligt tal, tidningsartiklar, låttexter och poesi, för att hitta nya experimentella ingångar och utvägar för språket. Under Insomnias öppningsnatt gör han performancet GORILLAS GRRLZ.

DJ:s Maya Lourenço och Marlena Lampinen, liveframträdande av Your Planet is Next

Maya Lourenco är DJ och klubbarrangör, baserad i Stockholm där hon bland annat syns till på Under Bron. Hon producerar även egen musik under sitt alias Lemieux. DJn, klubbarrangören och konstnären Marlena Lampinen är ett välbekant namn i Stockholms undergroundscen och har fått stor uppmärksamhet för sina eklektiska DJ-set. Your Planet is Next är ett liveframträdande av konstnären Arvid Wretman.

Let Your Fingers Do the Walking – Performance av Julia Feyrer & Tamara Henderson tillsammans med Annahita Yazdi

Konstnärerna Julia Feyrer och Tamara Henderson började samarbeta 2009. Tillsammans gör de filmer, installationer, skulpturer och böcker. I sitt arbete framkallar de ofta platser där dröm och verklighet sammansmälter. Annahita Yazdi är nagelkonstnär. Under kvällen utför de tre ritualer; en vid solnedgång, en vid midnatt och en vid soluppgång.

Vilka Är Alldeles Ingen 2 – Performance av Leif Elggren, Marja-leena Sillanpää

Ljud/röst-performance där en uråldrig frekvensmottagare förhoppningsvis kanaliserar röster ur en forntid, eller en framtid. Orden binds samman och skapar en punktlös berättelse som strömmar ut i rummet.
(Vilka Är Alldeles Ingen 1 – Benhuset, Katarina kyrkogård den 20 februari 2016)

Sidan uppdateras löpande.